Gebelikte Bağışıklık Sistemini Güçlendirmeye Yönelik Beslenme

Normal şartlarda bağışıklık sistemi mükemmel çalışır ve vücudu milyonlarca bakteri, virüs, mikrop ve parazite karşı korur. Hamilelik döneminde bağışıklık sistemini güçlü tutmak için beslenme düzenine daha fazla önem vermek gerekir.

Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için;

Demir Takviyesi

Demir, hamilelikte anahtar mineraldir. Enerji seviyesini, enfeksiyon ve hastalıklara karşı direnci arttırır. Gebeler için önerilen günlük demir miktarı 27 mg'dır.

Beslenmede kırmızı et, ıspanak, pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler ile tam tahılllar bulundurulmalıdır. Demir emilimini artırmak için bu besinlerle birlikte C vitamini kaynakları da tüketilmelidir.

Çinko Takviyesi

Çinko vücudu hücresel boyutta destekler. Hücre yapımında, bölünmesinde ve korunmasında olduğu gibi bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de rol oynar.

Yeterli çinko alımı için beslenmede dana ve kuzu eti, hindi, süt ürünleri, kuruyemişler, tam tahıllar bulunmalıdır.

D-vitamini Takviyesi

Güneş vitamini olarak da bilinen D vitamini enfeksiyonla savaşarak bağışıklık sistemine yardım eder.

D vitamini ihtiyacını karşılamak için güneşlenmeli, somon gibi yağlı balıkları haftada 2 öğün beslenme düzenine eklemeli ve her gün yumurta tüketilmelidir.

Probiyotik Takviyesi

Barsak sağlığını destekleyecek beslenme sistemi doğrudan bağışıklık sistemini de olumlu yönde etkiler. Probiyotikler, sağlıklı mikroflora için gerekli dost bakterilerdir.

Doğal yollardan probiyotik almak için ev yapımı yoğurt, kefir ve turşu tüketilmelidir. Doktorunuzun önerdiği probiyotik takviyelerde hamilelik döneminde alınabilir.

Antioksidan, Vitamin ve Mineral Takviyesi

Hamilelikte günde en az 5 porsiyon mevsiminde, çeşitli, taze sebze ve meyveyi tüketmek immun sistemi (bağışıklık sistemi) desteklemek için elzemdir. Özellikle ıspanak, pazı, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler; brokoli, karnabahar, soğan, sarımsak gibi kükürtlü besinler, pancar, kırmızılahana gibi antioksidan zengini sebzeler; C vitamininden yüksek portakal, kivi, nar ve mandalina beslenmede özellikle bulunmalıdır.

Çiğ Kuruyemişler

Manganez, bakır ve riboflavin içerikleriyle kavrulmamış kuruyemişler güçlü bağışıklık için gereklidir.

Gebeler günde 1 avuç çiğ badem, fındık ve ceviz tüketmelidir.






Merhaba
Sorularınızı yanıtlamaktan mutluluk duyarız.
kapat