Rektosel - Enterosel

Rektosel - Enterosel

Vajinanın arka taban bölgesinde meydana gelen, bağırsakların vajinayı aşağı doğru iterek çıkıntı şeklinde sarkmasıdır.

Rektosel ve enterosel nedir?

Pelvik organlar (leğen kemiği içerisinde bulunan kasık bölgesindeki organlar) arasında vajina, rahim, idrar kesesi ve barsaklar bulunur. Pelvik taban kasları ve bağ dokuları bu organları destekleyerek vajina içine fıtıklaşmasına engel olurlar. Pelvik taban kaslarının ve bağ dokusunun zayıflığında kalın barsağın vajina içine doğru fıtıklaşmasına rektosel, ince barsağın vajina içine doğru fıtıklaşmasına ise enterosel denir.

Rektosel ve enterosel sebepleri nelerdir?

Gebelik ve doğum, pelvik tabanın zayıflamasının en önemli nedenleridir. Özellikle doğum ağırlığı fazla olan bebek sahibi olmak, vakum/forseps gibi müdahaleli doğum yapılması veya doğum süresinde uzama ile risk artar. Barsakların vajina içine sarkma olasılığı doğum sayısının fazla olmasıyla beraber artar. Yani ne kadar çok doğum yaparsanız riskiniz o kadar çok artar.

Yaşlanma ve menopoz ile birlikte azalan hormonların etkisiyle pelvik taban destek dokularında zayıflamaya bağlı olarak enterosel/rektosel görülebilir. Kronik kabızlık, astım, sigara içmek, obezite ve genetik yatkınlık enterosel/rektosel nedenleri arasındadır.

Rektosel ve enterosel hangi yaşlarda görülür?

Her yaşta ortaya çıkabilir, ancak semptomlar en sık menopozdan sonra görülür.

Rektosel ve enterosel belirtileri nelerdir?

Hastalığın şiddetine göre alt karın bölgesinde dolgunluk ve basınç hissinden, vajinadan dışarı çıkan ele gelen kitleye kadar değişebilir. Bu hastalarda kronik kabızlık, gaz veya büyük abdest kaçırma, vajinadan parmak yardımıyla bastırarak büyük abdesti yapma, vajinal bolluk nedeniyle cinsel ilişkide rahatsızlık belirtileri olabilir.

Nasıl tedavi edilir?

Hafif ve şikayeti olmayan olgularda genellikle tedavi ihtiyacı yoktur. Kabızlık problemi yaşayan olgularda lifli gıdalarla beslenerek ve sıvı alımını arttırarak semptomlar gerileyebilir. Cinsel aktivite, sarkmanın derecesi, semptomların şiddetine göre ameliyat önerilebilir. Ameliyatta sarkan barsaklar eski yerine asılır. Zayıflamış olan vajina dokusu güçlendirilir ve beraberinde bir miktar vajinal daraltma yapılır.

Rektosel/enterosel ameliyattan sonra tekrar eder mi?

60 yaşından küçük olmak, aşırı kilolu olmak ve ilk ameliyattan önce ileri derece sarkmanın olması ve yapılan ameliyatın tekniğine bağlı olarak ameliyattan sonra rektosel/enteroselin tekrarlama riski vardır.






Merhaba
Sorularınızı yanıtlamaktan mutluluk duyarız.
kapat