Epizyotomi - Perineoplasti

Epizyotomi - Perineoplasti

Doğum dikiş izlerinin düzeltilmesi, Normal doğumda bebeğin çıkışını kolaylaştırmak için açılan doğum kesisi veya kendiliğinden oluşan yırtıklar kötü iyileşip görüntü olarak kişiyi rahatsız edebilir...

Doğum dikiş izlerinin düzeltilmesi, Normal doğumda bebeğin çıkışını kolaylaştırmak için açılan doğum kesisi veya kendiliğinden oluşan yırtıklar kötü iyileşip hem görüntü olarak kişiyi rahatsız edebilir. Hem de cinsel ilişki sırasında ağrı, vajinadan ses gelmesi gibi şikayetlere yol açabilir.  Lokal veya genel anestezi altında kolay bir operasyonla kötü iyileşmiş skar dokusu şeklinde yara izi estetik olarak düzeltilebilir. Aynı operasyonda gerekirse vajina daraltma işlemi de yapılabilir.

Epizyotomi nedir?

Epizyotomi, normal doğum esnasında bebeğin başının daha rahat çıkması için vajina girişine uygulanan kontrollü bir kesidir. Aynı zamanda vajinaya ve makat bölgesine binen gerilimin azaltılması için uygulanan epizyotomi kesisi hem vajinayı kontrolsüz yırtılmalara karşı korumuş olur hem de komşu dokuları, makatı, üretrayı (idrarın dışarıya atılmasını sağlayan ve idrar torbasından sonraki idrar yolu) kontrolsüz yaralanmalardan korumuş olur. Tabi ki bu kontrolsüz yaralanmalar sadece bizim aldığımız önlemlerle değil annenin de bizim komutlarımıza uyması ile de önlenebilir. Yoksa uyumsuz davranan artık sancı çekmekten yorulmuş anne adaylarının kontrolsüz bir şekilde ıkındığında epizyotomi uygulanmasına rağmen yırtıkları (deşirür) oluşabilir.

Her normal doğumda epizyotomi uygulanır mı?

Epizyotomi, genellikle ilk doğumlarda ve vajinanın esnekliği bebeğin başının çıkması için yeterli değilse yapılabilir. Ama her zaman ilk doğumlarda epizyotomi açılır diye bir kaide olmadığı gibi ikinci üçüncü doğumunu yapan gebelere de epizyotomi yapılmaz diye bir kural yoktur. Bu sebepten epizyotomi açma kararı doğum esnasında vajinal dokuların durumuna göre verilir.

Epizyotomi nasıl yapılır?

Normal doğum sırasında bebeğin doğum kanalından geçişine izin verecek şekilde rahim ağzının tam açıklığa ulaşmasıyla başka bir değişle bebeğin saçlarının görünecek kadar vajinal kanalda ilerlemiş olmasından sonra ilk sancı ile birlikte vajina girişine makas yardımıyla bir kesi uygulanır. Bu işlem lokal anestezi altında yani uyuşturularak yapılmaktadır. Epizyotomi çeşitli yönlerde olabileceği gibi daha çok saat 6 ve saat 7-8 hizalarından uygulanmaktadır.

Doğumun ardından epizyotomi eriyen dikişlerle onarılmaktadır. Bu süreçte dikiş hattında ağrı olabilir. Bu dikişlerin vücut tarafından emilmesi ve yaranın iyileşmesi birkaç hafta sürebilir. Bu süreçte dikiş hattı batikonla temizlenebilir ve ayakta duş alınabilir.

Dikkat !!!

  • Dikişlerde açılma olduğu fark edilirse
  • Yara yerinizden kötü koku ve akıntı gelirse
  • Üzerine oturamaz veya çok şiddetli ağrılar olursa hemen doktorunuza başvurulmalıdır.

Son zamanlarda genital estetik operasyonlarının da yaygınlaşması ile birçok hasta epizyotomi dikişlerini beğenmemekte ve tekrar dikilip dikilemeyeceğini öğrenmek için başvurmaktadır. Tatbikî de tekrar onarma şansımızın olduğu operasyonlardır. Hasarlı dokuların çıkarılması ile yara dudaklarını düzgün bir şekilde bir araya getirerek ve estetik dikişler kullanılarak sanki hiç kesilmemiş gibi bir görüntü sağlamak mümkündür. Bu aşamada yara yeri bakımının ve beslenmenin iyi olması gerekmektedir.

Perineoplasti nedir?

Perine, vajina ile makat (anüs) arasında kalan cilt, cilt altı bağ dokusu ve kas dokusundan oluşan bölgedir. Normal doğum sayısı arttıkça ve yaş ilerledikçe vajinadaki dokuların sıkılığı kaybolmakta ve eskiye göre daha esnek daha geniş bir hal almaktadır. Bu da çiftler arasında ilişkiden daha az zevk alma partnerlerin birbirini hissedememesi gibi durumlara yol açmaktadır. Bu durum cinsel fonksiyonlar açısından mutsuz tatmin olamayan ilişkilerle sonuçlanmaktadır.

Perineplasti denilen perine estetiği operasyonlarını daha çok doğum dikişlerinin izlerinin düzeltilmesi için yapılmaktadır. Doğum sonrası epizyotomi dikişlerinin iyi iyileşmemesi, dikişlerin açılması, iltihaplanması, ya da dikiş atılmadan kendiliğinden iyileşen perine yırtıklarının kötü iyileşmesi perine bölgesinde estetik açıdan gözle görülebilen sorunlara yol açmaktadır. Bu estetik sorunlar sadece doğumla birlikte oluşmamaktadır.  Yapısal anatomik bozukluklar, bartolin kisti cerrahisi sonrası yara yerinin düzgün iyileşmemesi de estetik problemlere yol açmaktadır. Bu operasyona ek olarak hastanın talebine göre vajinoplasti (vajinal daraltma) ve labioplasti (küçük dudak estetiği) gibi diğer genital estetik operasyonlarla birlikte yapılabilir.

PERİNOPLASTİ OPERASYONU NASIL YAPILIR?

Ameliyathane ortamında sedasyon ya da eş zamanlı yapılacak operasyonların süresine bağlı olarak genel ya da halk arasında belden uyuşma diye adlandırılan spinal anestezi ile perine bölgesinden baklava dilimine benzer bir doku çıkarılır estetik olarak tekrardan restore edilir.

Bu operasyon sayesinde vajina girişi daraltılarak kişilerin ilişkiden daha çok zevk alması sağlanır. Klitoris daha kolay uyarılabilir hale gelebilir. Estetik açıdan daha güzel bir görünüm elde edilmiş olur.






Merhaba
Sorularınızı yanıtlamaktan mutluluk duyarız.
kapat