Histeroskopi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Rahim ağzından özel bir optik cihaz yani kamera ile girilerek rahim içinin görüntülenmesi yöntemi olarak bilinen histeroskopi ile birlikte rahim içerisinde tüplerin giriş noktaları, rahim ağzı, rahim ağzı iç kanalı izlenerek değerlendirilmektedir.
Histeroskopi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Histeroskopi nedir sorusu pek çok insan tarafından sorulmakta olup yöntemin detaylarının bilinebilmesi adına çok önemlidir. Rahim içinin kamera ile görüntülenmesi olarak bilinen histeroskopi, çeşitli nedenlerden ötürü başvurulan bir yöntemdir. Bunun yanı sıra pek çok kadın hastalığının tedavi aşamasında da kullanılan yöntem, birçok doktor tarafından tercih edilmektedir.
Histeroskopi Nedir?
Rahim ağzından özel bir optik cihaz yani kamera ile girilerek rahim içinin görüntülenmesi yöntemi olarak bilinen histeroskopi ile birlikte rahim içerisinde tüplerin giriş noktaları, rahim ağzı, rahim ağzı iç kanalı izlenerek değerlendirilmektedir. Histeroskopi nedir sorusu bağlamında bu yöntemin çeşitli hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanıldığını ifade etmek gerekmektedir.
Histeroskopi Hangi Durumlarda Tanı ve Tedavi Amacıyla Kullanılır?
Histeroskopi genel olarak aşağıdaki durumlarda tanı ve tedavi amacıyla kullanılmaktadır:
- Rahim içi yerleşimli miyomlarda
- Tekrarlayan düşüklerin araştırılmasında
- Menopoz öncesi ve sonrasında anormal bir şekilde kanaması olan hastalarda
- Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığının araştırılmasında
- Gebelik ürünlerinin atılamadığı ve rahim içerisinde kaldığı durumlarda
- Rahim içi duvar kalınlaşması ve endometrial polipi olan hastalarda
- Rahim içi aracın ipinin görülmediği, spiralin içeride kaldığı durumlarda
- Anormal histerosalpingografi ve ultrasonografi bulgusunu kesinleştirmede
Yukarıdaki durumlarda tanı ve tedavi yöntemi olarak histeroskopi yöntemi kullanılmaktadır.
Histeroskopi Hangi Durumların Tedavisinde Kullanılır?
Histeroskopi tedavi amaçlı kullanıldığı durumlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Myomların çıkarılması
- Poliplerin çıkarılması
- Rahim içi yapışıklıklarının açılması
- İlaç tedavisine cevap vermeyen aşırı regl kanaması olan hastalarda rahim içinin çıkarılması
- Rahim içi perde-septum, T- şekilli rahim duvarı yapısı vb. rahim anormalliklerinin düzeltilmesi
Tedavi amaçlı olarak yukarıdaki durumlarda histeroskopiye başvurulduğu bilinmektedir.
Histeroskopi Riskli Bir İşlem midir?
Bilindiği üzere cerrahi müdahalelerinin hemen hepsinde az ya da çok risk bulunmaktadır. Bu durum histeroskopi ameliyatında da görülmektedir. Uygulama esnasında verilen sıvının akciğerde birikmesi, rahim delinmesi, kanam vb. ciddi komplikasyonlar görülebilmektedir. Histeroskopi riskli bir işlem midir sorusu bağlamında uygulama sırasında nadir de olsa ciddi komplikasyonların görülebildiğini ifade etmek gerekmektedir.
Histeroskopi Nasıl Uygulanır?
Cerrahi müdahalenin nasıl yapıldığı, histeroskopi yönteminin tam olarak anlaşılabilmesi adına çok önemlidir. Dış çapı 3,1-10 milimetre olan histeroskopi aleti ile rahim ağzından girilmekte olup rahim içi gözlemlenmektedir. Aletin çeşitli özelliklere sahip olduğunu ifade etmek gerekmektedir. Bu bağlamda aletin kendi bünyesinde ışık kaynağı ve sıvı geçişini sağlayan kanallar bulunmaktadır.
Gerekli durumlarda rahim içine müdahale edebilmek adına aletin kendi yapısında hareketli uçlar bulunmaktadır. Alette bulunan uçlar ile birlikte patolojik durumun düzeltilmesi ile alakalı çeşitli işlemler gerçekleştirilmektedir.
Histeroskopi Sonrası Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girilebilir?
Histeroskopi sonrası cinsellik birçok insan tarafından merak edilen hususların başında yer almaktadır. İşlem sonrasında hemen cinsel ilişkiye girilmemesi ve belirli bir süre beklenmesi gerekmektedir. Tanısal veya ofis histeroskopilerinde cinsel ilişkiye girmek için 1-2 gün beklemenin yeterli olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra operatif histeroskopilerde 7-10 gün olacak şekilde cinsel ilişki için beklenmesi önerilmektedir.
Histeroskopi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Histeroskopi ameliyatı sonrasında bazı hususlara dikkat edilmesi ve yaşantının bu hususlara göre düzenlenmesi gerekmektedir. Uygulama sonrasında dikkat edilmesi gerekenleri genel olarak aşağıdaki gibi sıralamak olanaklıdır:
- Operasyon sonrasında doktor tarafından uyulması gerekenleri özen gösterilmesi gerekmektedir.
- Histeroskopi sonrası dikkat edilmesi gerekenler konusunda karşımıza çıkan hususlardan bir tanesi operasyon histeroskopi sonrasında hafif lekelenmelerin olabileceğidir. Bununla birlikte adet ağrılarına benzeyen çeşitli ağrılar görülebilmektedir. Bu ağrılar yaklaşık olarak 2 gün devam edebilmektedir. Bu ağrılara maruz kalan kişilerin ağrı kesici kullanmalarında herhangi bir şekilde sakınca görülmemektedir.
- Doktor tarafından gözlemlenen hastanın durumuna göre hormonal tedavi süreci başlatılabilmektedir.
- Histeroskopi sonrası cinsellik hususunda kişilerin uygulamadan hemen sonra ilişkiye girmesinin önerilmediği bilinmektedir. İyileşme yaşanmasından sonra normal yaşantıya dönülebilmektedir.
- Uygulama sonrasında adet gecikmesi veya aşırı kanama görülebilmektedir.
İşlem sonrasında ağır semptomların görülmesi kişinin doktora başvurmasını zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda ameliyat sonrasında kişinin kendini dinlemesi ve herhangi bir olumsuzlukta doktora görünmesi gerekmektedir. İşlem sonrasında doktor tarafından dikkat edilmesinin tembih edildiği hususların göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Herhangi bir olumsuzluk ya da komplikasyon durumunda kişilerin vakit kaybetmeden doktora gitmesi ve var olan sorunları doktora ifade etmesi çok önemlidir.